18. maj 2010

Sildekongen gæster vore farvande

I begyndelsen af maj siden skyllede en 3,65 m lang sildekonge, Regalecus glesne, op på ved Bovallstrand på den svenske vestkyst. Svenske fiskefolk var naturligvis begejstrede, for det var 131 år siden, at en sildekonge sidst var fundet i Sverige. Fangsten af den svenske sildekonge har fået massiv medieomtale - også i Danmark.

Sildekongen er heller ikke helt ukendt i Danmark. Det første kendte eksemplar blev fundet opskyllet på en strand på Læsø i slutningen af marts 1990. Der var tale om 202 cm langt eksemplar, som nu findes i Zoologisk Museums samlinger. Henrik Carl fra Fiskeatlasset var torsdag d. 13. maj i Go' aften Danmark for at vise Museets sildekonge frem. Klippet kan ses her (indslaget om sildekongen kommer ca. halvvejs inde i programmet).

I programmet nævnes endnu et muligt fund af en dansk sildekonge. Dette er nu bekræftet, for til alt held så Pia Horshauge, der fandt fisken ved Hirtshals sidste år i maj, programmet og kontaktede Fiskeatlasset. Fisken blev desværre ikke gemt, men heldigvis fik Pia taget nogle gode billeder af sildekongen, som kan ses herunder. Fiskeatlasset takker Pia for hendes henvendelse og hører gerne fra andre, der måtte have gjort lignende fund. Finder du en sildekonge, bør du kontakte Fiskeatlasset på 35321124 med det samme.

Sildekongen er verdens længste benfisk, og den kan blive op til 12 meter lang og veje mere end 270 kg. Trods sildekongens størrelse ved man meget lidt om artens biologi. De fleste kendte eksemplarer er fundet opskyllet på strandene rundt omkring. Kun få gange er fisken fundet i live, og kun en enkelt gang er den filmet i sine naturlige omgivelser. Se klippet her

Sildekongen fra Hirtshals. Foto Pia Horshauge

Sildekongen fra Hirtshals. Foto Pia Horshauge